עבודה של שעות נוספות היא דבר טבעי ומקובל בעבודות רבות. לעתים מדובר על שעות נוספות אחת לכמה ימים ולעתים כל מספר שבועות או חודשים. כאשר מדובר על שעות נוספות מעת לעת ולזמן קצר יחסית, אין כל בעיה עם כך והעובד מקבל שכר עבור שעות נוספות אלו. כאשר מדובר על שעות נוספות על בסיס קבוע או כמעט יומיומי, אז כבר נהוג לסכם מראש על תשלום גלובלי עבור שעות נוספות.
יש עבודות בהם קשה לאמוד במדויק את שעות העבודה של העובד מדי יום ולכן יש סבירות גבוהה לשעות נוספות על בסיס יומיומי או בתכיפות גבוהה. במקרים שכאלו נהוג לסכם מראש על תשלום גלובלי עבור שעות נוספות לעובד.
מה זה תשלום גלובלי עבור שעות נוספות?
תשלום גלובלי על שעות נוספות הוא סכום כספי שמוסכם בין המעסיק והעובד כתשלום עבור שעות נוספות של העובד מדי חודש. מכיוון שכל עסק יודע בערך את השעות הנוספות שהעובד יתבקש לעבוד בהן מדי חודש, הסכום עליו יוסכם כשתלום גלובלי יהיה בהתאם לצפי הזה.
כלומר, אם עובד מתבקש מדי חודש לעבוד כ 20 שעות נוספות בממוצע, אז התשלום הגלובלי עבור שעות נוספות יהיה בהתייחסות ל 20 שעות עבודה של העובד. מכיוון שמדובר בשערוך בלבד, התשלום יתבצע בין אם העובד עבד את השעות הנוספות הללו בחודש כלשהו ובין אם עבד כמה שעות פחות מהצפוי או אפילו מעט מעבר לכך. ייתכן חודש בו העובד יספק 18 שעות עבודה נוספות ויתוגמל על פי ההסכם עבור 20 שעות נוספות ומצד שני ייתכן חודש ובו העובד יוסיף לעבוד 23 שעות נוספות והתשלום שלו יהיה עבור 20 שעות כפי שסוכם. כמובן שאם לאורך זמן יש סטייה עקבית בשעות לרעת או טובת העובד, אפשרי לשנות את ההסכם לתשלום שעות גלובלי עבור שעות נוספות.
המטרה היא ליצור תשלום עקבי ריאלי לשעות נוספות מבלי שהמעסיק ייפגע מכך וגם מבלי לגרום למצב של הרעה בתנאי העבודה של העובד.
מה התנאים לתשלום גלובלי עבור שעות נוספות?
הסכם הנוגע לתשלום גלובלי עבור שעות נוספות יש לערוך באמצעות עורך דין דיני עבודה שיודע מה התנאים להסכם כזה ויכול לוודא שאכן כל הצדדים מודעים להשלכות ההסכם.
כמו כן יש כמה תנאים שיש לעמוד בהם:
- ההסכם יתייחס להיקף השעות הנוספות הצפוי בין המעסיק לעובד ובהסכמה של השניים שמדובר על תוספת שעות ריאלית והגיונית.
- קובעים מה הסכום הגלובלי הנוסף עבור השעות הנוספות עליהם סוכם.
- המעסיק חייב למדוד את השעות הנוספות של העובד מדי חודש כדי לוודא שהשעות הנוספות בהיקף ריאלי ותואם ברמת הסביר את מה שסוכם.
- בתלוש השכר של העובד תהיה הפרדה בין התשלום עבור השכר השוטף של העובד והשכר שיקבל במסגרת הסכם תשלום גלובלי.
- התשלום עבור שעות נוספות יהיה מעל שכר המינימום ובהתאם לדיני העבודה הנהוגים בישראל.
לסיכום נציין שמדובר על הסכם הוגן וריאלי בין מעסיק לעובד ויש לקחת אותו בחשבון בכל מקום בו שעות נוספות הן נורמה מקובלת ונפוצה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר, עורך דין דיני עבודה, אשר מעניק ייעוץ משפטי לעובדים או ייעוץ משפטי למעסיקים במבחר גדול של נושאים משפטיים אשר קשורים לדיני עבודה ויחסי עובד-מעביד.
לעוד עורכי דין לענייני דיני עבודה בראשון לציון, ניתן לגשת אל Lawpedia האנציקלופדיה המשפטית.