לא מעט גברים נמנעים, פוחדים או ממציאים אינספור תירוצים עד שהם מסכימים ללכת לטיפול זוגי – לרוב, הם בוחרים לעשות את זה כאשר כבר לא נותרה להם ברירה והאישה מציבה בפניהם אולטימטום חד משמעי.
יצאנו לבדוק ביחד עם דוקטור שרית פוני, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת בעלת PHD בפסיכולוגיה MA בפסיכולוגיה חינוכית יישומית וBA בעבודה סוציאלית, למה גברים רבים נוטים להימנע מטיפול זוגי אשר יכול להציל את הזוגיות שלהם.
גברים ממאדים, נשים מנגה
ג'ון גריי אשר כתב את הספר "גברים ממאדים, נשים מנגה", טען בספרו כי ההבדל בין גברים לנשים נעוץ בכך שגברים מחפשים פתרונות בעוד נשים מחפשות הכרה בבעיות שלהן.
לעיתים קרובות, ניתן לראות כי גברים "נסוגים" מהבעיה עד אשר הם מגיעים לפתרון שלה. לדוגמא, גברים רבים בוחרים ללכת לבלות עם חברים או "לברוח" מהבית לכמה שעות עד אשר הם יכולים להתמקד בפתרון הבעיה שעומדת לפניהם.
על פי דוקטור שרית פוני, גברים לרוב חונכו "להיות חזקים" ולא להביע רגשות (קל וחומר רגשות חולשה). כתוצאה מכך, נשותיהם עלולות לפרש את ההתנהגות הזאת כריחוק, כחוסר אכפתיות, כזלזול וכו'. כתוצאה מכך לעיתים עלולים להיווצר קונפליקטים חוזרים ונשנים בין בני הזוג.
מה הסיבה שכל כך הרבה גברים מפחדים מטיפול זוגי?
על פי דוקטור שרית פוני, לעיתים תכופות נשים מגיעות לטיפול כאשר המוקד הוא זוגי, אך בן זוגן לא מוכן ל"שמוע" בכלל על טיפול. כאשר מנסים לברר את הסיבות לכך שהגבר החליט להישאר בבית ניתן לראות מספר נסיבות שחוזרות על עצמן:
- איום – גברים רבים מקטלגים את בקשת האישה ללכת לטיפול זוגי כאיום ממשי על מערכת היחסים שלהם.
- הנצחה של חולשה – גברים מסוימים שמגיעים לפגישות טיפול זוגי מרגישים מותקפים, לא מובנים או מאוימים. בראייתם, פגישות הטיפול עלולות להנציח את הקשיים והקונפליקטים ולאו דווקא לפתור אותן.
- דחיינות – דחיינות נפוצה אצל שני המינים, אך ניתן לראות זאת ביתר שאת אצל גברים. לעיתים, גברים אלה מתרצים להגיע לטיפול רק לאחר שהם "נגררים" או שמוצב בפניהם אולטימטום אשר נוגע להתנהגותם ואז נשנע את המשפט הידוע, "אני פה בגלל אשתי".
לסיכום, למרות שלא מעט גברים עדיין מעדיפים לשמור על "גבריותם" ולהגיע אל טיפול זוגי רק במצב של חוסר ברירה – אין ספק שהמגמה משתנה במהלך השנים. בסופו של יום, עדיף להיות גבר רגיש מאשר גבר אדיש, בוודאי כאשר המטרה היא חיזוק הקשר הזוגי, יצירת קירבה ותקשורת בריאה בין בני הזוג.
המאמר נכתב בשיתוף עם דוקטור שרית פוני, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת בעלת PHD בפסיכולוגיה M.A בפסיכולוגיה חינוכית – יישומית ו – BA בעבודה סוציאלית במרכז טיה. דוקטור שרית פוני בעלת ניסיון רב שנים בהקניית כלים פרקטיים לזוגות אשר רוצים לשפר את מערכת היחסים שלהם thia.co.il.