רגע אחד לפני שאתם בוחרים שמן זית רק בגלל האריזה שלו, או בגלל שהסבירו לכם "ששמן זית בוחרים לפי הצבע" הנה כמה טיפים של המקצוענים בתחום לבחירת שמן זית וגם על כל היתרונות שיש בבישול עם שמן זית מאשר שמן טיגון ובישול רגיל.
המותג הנכון
ישנם לא מעט מותגים של שמן זית יוקרתי, במיוחד בישראל שבה אנו עדים לבתי בד מאוד מתקדמים המשלבים טכניקות עבודה וייצור מתקדמות לרבות שימוש בשיטות מסורתיות, השילוב הזה שמאפיין את בתי הבד הפך את ייצור שמן הזית בישראל להיות מהמובילים ביותר בעולם.
בחרו מותגים איכותיים ומוכרים, אמנם זה לא מחייב שתקבלו את השמן האיכותי והמשובח ביותר, אבל תהיו בטוחים שלא מדובר על שמן זית מהול בשמנים אחרים ובמחירים גבוהים.
קראו את התווית
כל מוצר מזון מחויב בהצגת תווית שעליה מופיעים המרכיבים והערכים התזונתיים של שמן הזית. בשמן זית איכותי לא תמצאו מרכיבים נוספים פרט לזיתים עצמם וחומרים אחרים אשר נועדו להתססה ולתהליך הכתית של שמן הזית.
התאריך הנכון
תאריך השימוש של שמן זית 5 ליטר יכול להיות מטעה, מכיוון ובדרך כלל משך השימוש בשמן זית הוא עד 12 חודשים מתאריך התפוגה ולא מתאריך בציר. לכן חשוב לוודא האם מצוין על האריזה בציר שבו הופק שמן הזית ולא רק תאריך התפוגה שלו.
החשיבות של אריזה נכונה
האור הוא האויב הגדול ביותר של שמן הזית! בדרך כלל שמני זית מגיעים בתוך בקבוקי זכוכית שקופים, ברגע שראיתם שמדובר על שמן זית המגיע בבקבוק שקוף וחשוף לאור הוא יאבד את הארומה ואת הטעם שלו. לכן, חשוב למצוא שמן זית שמגיע בתוך בקבוק כהה, אם מצאתם כזה שנארז בתוף בקבוק פח הוא הדבר האידאלי ביותר.
היום ישנם כאלו אשר מוכרים שמני זית בתוך בקבוקי פלסטיק של שתיה קרה, אותם בקבוקים ישנים והופכים אותם לשמני זית שנמכרים לא פעם במחירים גבוהים מאוד. ישנה נטייה לחשוב שמדובר על שמן זית יותר אותנטי אבל המציאות היא כזאת שמדובר על שמן זית איכותי ככל שיהיה ברגע שהוא לא מאוחסן בצורה נכונה הוא נפגע ומאבד את הארומה והטעם שלו.
מונחים מיותרים
יש המון מונחים מיותרים שהרבה מאוד חברות עושות בהן שימוש, הכל מתוך אסטרטגיה שיווקית, אחד המנוחים הנפוצים ביותר הוא "כבישה קרה ראשונה", ההגדרה "החוקית" של שמן זית כתית היא שהוא חייב להגיע מהלחיצה הראשונה שאותה יש לצבע ללא תוספת או שימוש בחום.
שמן זית זה לא יין
בשונה ממה שרבים נוטים לחשוב על שמן זית שהוא משתבח עם הגיל, מדובר על מיתוס. ככל שהשמן טרי יותר הוא איכותי וטוב יותר. לשמן זית יש טעמים מאוד עזים ואסרטיביים מאוד, טעמים של מרירות וחריפות, הטעמים האלו שמצליחים להישמר הם אלו שמעידים על כל שמדובר בשמן זית איכותי. הטעמים האלו נשמרים ויותר עזים ככל שהשמן יותר טרי וצורכים אותו כמה שיותר קרוב למועד הכתית שלו.