יש לא מעט אנשים שניצבים לפני נישואין ומתלבטים לגבי עריכת הסכם ממון. לא תמיד מבינים מה הוא מכסה, מה היתרונות שיש בו או במה הוא שונה מצוואה. כמו כן מה קורה במצב של ידועים בציבור ולא של נישואים ברבנות? שאלות רבות וי שלנו את התשובות עבורכם.
עריכת הסכם ממון היא תופעה שהולכת וצוברת פופולאריות מדי שנה, עם ההכרה של רבים שעריכת מסמך משפטי שכזה מגנה עליהם במקרה של גירושין בעתיד. נכון שכולם רוצים להיות שקועים באהבה ולהיות "נחמדים" כלפי הצד השני במערכת היחסים, ולהתעלם מהסטטיסטיקה שמציגה עלייה חדה בכמות המתגרשים מדי שנה, אבל לעתים מדובר על הבדלים מהותיים בין שני בני הזוג בכל הנוגע למעמדם הכלכלי בהווה ואף לזה שאמור להיות בעתיד. במקרים כאלו כדאי לערוך הסכם ממון לפני נישואין ולמנוע בעיות אפשריות רבות בעתיד.
7 דברים שחשוב לדעת על הסכם ממון
ריכזנו עבורכם 7 תשובות לשאלות נפוצות הנוגעות להסכם ממון:
- מה זה הסכם ממון – הסכם ממון נועד להסדיר את חלוקת הרכוש וההון בין בני הזוג במקרה של גירושין. ההסכם יכול לכלול הרבה יותר מהתייחסות טכנית יבשה לכל הנושא אך זו המהות שלו. כמו כן ניתן לכלול בהסכם התייחסות לנושאים נוספים כמו מזונות ילדים וכדומה אם רוצים להרחיב אותו.
- מה כולל הסכם ממון – הסכם ממון כולל כמה נקודות שרלוונטיות לכולם כמו הגדרת בעלות בנכסים שהיו לפני הנישואים לכל צד, כאלו שנצברו יחדיו וכאלו שנמסרו או יימסרו בירושה או מתנה. כמו כן מתייחסים לניהול הוצאות משק הבית (מי משלם מה) ומה עושים בכל הנוגע למזונות ילדים ואישה בהליך גירושין.
- הסכם ממון לפני נישואין – האידיאל הוא לערוך הסכם ממון לפני נישואין ולא אחריהם. בדרך זאת גם מבטיחים את הסכמת הצד השני לעריכת המסמך המשפטי וגם יש פחות חילוקי דעות אודות מה נצבר יחדיו וכן הלאה. את ההסכם יש לאמת באמצעות נוטריון או בית המשפט ואז הוא נכנס לתוקף.
- הסכם ממון לאחר נישואין – מצב מורכב יותר כיוון שצריכה להיות סיבה טובה לבקש לפתע הסכם ממון וגם סיבה טובה שהצד "החלש" יותר בהסכם יסכים לכך. חשוב שהדבר יעשה בהבנה למצב ספציפי שקיים בחיי הנישואין ולמצו אלו פתרון באמצעות עריכת הסכם ממון לאחר נישואין בצורה הוגנת לכל הצדדים. לאחר נישואין יש צורך באימות של בית משפט להסכם ואי אפשר באמצעות נוטריון בלבד.
- הסכם חיים משותפים – זו ההגדרה של הסכם ממון בין ידועים בציבור. הסכם זה מסדיר את הבעלות על רכוש בין בני הזוג שאינם נשואים וגם יכול לגעת בנושאים עתידיים נוספים שיכולים להוביל למחלוקות. הסכם זה איננו דורש את אימות בית המשפט כדי שייכנס לתוקף אך מומלץ לקבל אימות שכזה.
- מה כולל הסכם לחיים משותפים – הסכם זה ראשית כל מגדיר את מעמדם של בני הזוג כידועים בציבור מתאריך שמוסכם עליו. כמו כן יש הסדרה של בעלות על רכוש שצברו בטרם תאריך זה ולאחריו. מעבר לכך מתייחסים לנושא של קבלת מתנות או ירושות בעתיד וגם משמורת ילדים עתידית, אם וכאשר.
- הסכם ממון או צוואה – בקצרה נתאר שאין קשר בין השניים. צוואה מתייחסת להעברת נכסי המנוח הלאה ואילו הסכם ממון נוגע בחלוקת רכוש או הסדרים שונים בעת שהזוג חי אך מחליט להתגרש.
לסיכום נציין שמומלץ לכל בני זוג לפני נישואין לערוך הסכם ממון מקיף אצל עורך דין משפחה שבקיא בנושא. הדבר רלוונטי כמובן לזוגות שיש בהם פער משמעותי ברכוש או בהון בין הצדדים וכאשר הדבר מתקיים בהבנה ורצון של השניים.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין משפחה, אשר מתמחה בניסוח, עריכה והגשה של הסכמי ממון מורכבים בפריסה ארצית.
לעוד עורכי דין מומלצים בראשון לציון, ניתן להכנס לאתר Lawpedia – האנציקלופדיה המשפטית של ישראל.