לא מעט מעסיקים החליטו מסיבה כזו או אחרת, לפטר את אחד העובדים בעסק שלהם, לא ערכו לו שימוע לפני פיטורים או שערכו שימוע שלא לפי התנאים שנקבעו לכך בחוק, ונאלצו לשלם על כך ביוקר. לעתים אלו פיצויים בסכום של אלפי שקלים עד עשרות אלפי שקלים בכל מקרה כזה. על שימוע לפני פיטורים, מה התנאים לעשות זאת נכון ולמה זאת חובה של כל מעסיק – במאמר שלפניכם.
מעסיקים רבים, בעיקר בשוק הפרטי, אינם מודעים לחובה של עריכת שימוע לפני פיטורים לעובד שהם רוצים לפטר או שאינם יודעים מה התנאים לעריכת שימוע כפי שנקבע בחוק.
הטעויות הללו, בין אם אי עריכת שימוע לפני פיטורים ובין אם הוא לא נערך כראוי או בצורה הוגנת כלפי העובד, עלולים לעלות ביוקר לאותם מעסיקים. כבר יש אלפי תקדימים בישראל, של עובדים אשר תבעו את המעסיק שלהם בגין מקרים שכאלה, והם זכו באלפי עד עשרות אלפי שקלים של פיצויי פיטורים לעובד מהמעסיק.
איך עורכים שימוע לפני פיטורים?
עריכת שימוע לפני פיטורים יש לקיים בתנאים הבאים:
- זימון מראש לעובד – על המעסיק למסור לעובד זימון לשימוע עם הסיבות שמצא לנכון לפטר את העובד. יש לתת לעובד מספיק זמן כדי להגיע מוכן לשימוע ולכן נהוג לקבוע אותו ל 24-72 שעות לאחר מסירת הזימון. אם עובד מבקש הארכת זמן, מומלץ להעניק לו כמה ימים נוספים במידת האפשר.
- השתתפות בשימוע – מי שנוטלים חלק בשימוע הם המעסיק, העובד, אדם נוסף מטעם העובד שיכול להיות עו"ד לדיני עבודה, חבר וועד העובדים בעסק, חבר או קרוב משפחה. כמו כן אפשר לצרף מזכירה שתתעד את השימוע לפרוטוקול שלו. אפשרות אחרת היא שהמעסיק מתעד את השימוע בעצמו.
- טענות המעסיק – בשימוע יציג המעסיק את הטענות שלו לפיטורים של העובד. יש להביא סיבה רלוונטית לפיטורים שלו. מצב רוח רע של המעסיק הוא לא סיבה. גיל מבוגר של העובד איננו סיבה. אי מילוי של הוראה בעבודה שמסכנת את העובד היא גם לא סיבה. הסיבה צריכה להיות עניינית ומוצדקת.
- טענות העובד – לעובד יש זכות להגיב לטענות המעסיק ולהביא הוכחות או עדויות לכך שהוא ראוי לשמור על מקום העבודה שלו ולא להיות מפוטר. הוא יכול נסות ולהפריך את טענות המעסיק או להסביר מדוע איננו צודק מבחינתו וכן הלאה.
- בנפש חפצה – התנאי הזה חשוב מאוד בכל שימוע. שימוע לא נועד רק כדי למלא חובה חוקתית אלא באמת כדי להעניק לעובד אפשרות להמשיך לעבוד במקום העבודה. על המעסיק לבוא עם רצון טוב, ראש פתוח וכוונה אמיתית לאפשר לעובד להציג את טיעוניו ורק לאחר מכן לקבל החלטה בענייניו.
- תשובה סופית – לאחר השימוע, בד"כ בטווח של 24-48 שעות לאחר מכן, נהוג שהמעסיק יעביר תשובה לעובד לגבי הפיטורים או אי הפיטורים שלו. אין לסכם את השימוע בהחלטה סופית על פיטוריו של העובד או דקות לאחר מכן. מצב זה שולל את הסעיף הקודם ואת כל מהות השימוע. על המעסיק לשקול בכובד ראש את כל הטענות ולקבל החלטה.
שימוע הוא חובה של המעסיק וזכות של העובד אבל השורה התחתונה היא לשמור על העבודה של שכירים ולא למהר לפיטורים ללא כל סיבה מוצדקת לכך. במקרים כאלו – המעסיק חשוף לתביעה!
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עורכי דין לדיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי, הגנה וייעוץ לעובדים ומעסיקים בצפון הארץ. אם אתם מחפשים עורך דין דיני עבודה בחיפה או עורך דין דיני עבודה בקריות – המשרד הוא הכתובת!